Gume za auto iz budućnosti – Koncepti koji uskoro dolaze


Vaše gume za auto se brzo troše i stalno su vam potrebne nove, dosadilo vam je mijenjanje ljetnjih i zimskih guma i stavljanje lanaca na gume? Dobre vijesti za sve vozače su da nekoliko kompanija u svijetu koje se bave dizajnom i proizvodnjom guma za automobile rade na nevjerovatnim konceptima koji bi uskoro mogli donijetu pravu revoluciju na tržištu automobilskih guma. Pogledajte neke od najnevjerovatnijih koncepata guma za auto koje bi uskoro mogle biti u prodaji.

POVEZANO:  Pogledajte reklamu koju je Mazda snimila na napuštenom podzemnom aerodromu kod Bihaća

 

1. Nokian gume za auto

Sa ovim gumama, briga o ljetnjim i zimskim gumama kao i stavljanje lanaca je prošlost. Naime, kompanija Nokian je proizvela gume za auto koje jednim pritiskom na dugme postaju zimske gume tako što iz njih izlaze metalni šiljci nalik ekserima. Ovakve gume su daleko efikasnije za kretanje automobila po zaleđenim površinama od lanaca. Sa ovim gumama je moguće kočenje sa minimalnim proklizavanjem na ledenom terenu.

gume za auto


Nokian zimske gume za auto

2. Michelin X Tweel SSL gume za automobile i kamione

Poznati svjetski proizvođač guma Michelin već neko vrijeme radi na usavršavanju guma za vozila koje se ne moraju napuhivati i koje je nemoguće probiti. Radi se o gumama napravljenim od specijalnih materijala koji se ponašaju kao amortizeri. Trenutno se testiraju na bagerima i sličnim vozilima gdje je najviše potrebna ekstremna izdržljivost.

3. Hankook točkovi i gume za auto koje se prilagođavaju terenu

Kompanija Hankook dizajnirala je nevjerovatni koncept guma za automobile uz koje dolazi i potpuno novi dizajn cijelog sistema točkova. Nevjerovatna je činjenica da su ove gume za auto zajedno sa točkom podijeljene na tri dijela tako da se prilagođavaju terenu u najekstremnijim krivinama a unutrašnji dio točka se uopšte ne pokreće. Ovakvi točkovi i gume se možda neće svidjeti onima koji se bave driftanjem jer je to u ovom slučaju vrlo teško izvesti.

4. Goodyear Eagle 360 loptaste gume za auto sa nevjerovatnim sistemom točkova

Dok Michelin radi na razvijanju neprobojnih guma, Goodyear je napravio konceptualni dizajn za nevjerovatne gume za auto u obliku lopte. Ono što je još zanimljivije jeste da ovo nisu samo gume nego ujedno i točkovi iznad kojih automobil lebdi na magnetima. Kretanje je moguće u svim smjerovima bez ikakvog napora. Sa ovim gumama, parkiranje je stvar pritiska na jedno dugme. Dizajn kakav se može samo vidjeti u najmaštovitijim naučnofantastičnim filmovima bi uskoro mogao biti stvarnost u automobilskoj industriji. Sa ovim gumama možete proći preko petnaest hiljada kilometara prije nego što vam zatrebaju nove.

5. Kumho gume za auto bazirane na nekoliko različitih koncepata

Kumho, također jedan od najvećih proizvođača guma za vozila marljivo radi na nevjerovatnim modelima guma iz budućnosti. Kumho je razvio nekoliko modela automobilskih guma poput Maxplo, Road-Beat i Spinus koncepata koje se na različite načine prilagođavaju terenu.

6. Bridgestone gume za auto bez zraka

Dok su Michelinove gume bez zraka za sada više namijenjene za teretna vozila, Bridgestone je razvio sličan koncept guma koje su namijenjene prije svega za automobile. Bridgestonovoe neprobojne gume za auto su napravljene od čvrstih elastičnih materijala koji su dvosmjerno složeni unutar točka što ovim gumama daje nevjerovatne performanse na terenu.

7. Hankook iFlex fleksibilne gume za auto

Još jedna inovacija iz Hankooka, ovoga puta gume bez zraka, slične onima na kojima rade Bridgestone i Michelin s time da je Hankook otišao korak dalje i unutrašnji dio gume napravio od nevjerovatno fleksibilnog materijala tako da ove gume mogu preći preko izbočine bez da se auto podigne za ijedan centimetar. Ukoliko ovakve gume uđu u masovnu upotrebu, ležeći policajci bi mogli postati vrlo neefikasni.

8. Goodyear Triple Tube gume za auto koje mijenjaju oblik

Ove gume na čijem dizajnu i izradi Goodyear su najbliže onome što bismo uskoro mogli vidjeti na tržištu. Radi se o gumama koje izgledaju sasvim obično no, one imaju dva spremnika za zrak kojim su napuhane. Prvi spremnik je normalni spremnik kao i kod današnjih guma no, drugi spremnik koji dolazi iznat sastavljen je od tri odvojene gume u kojima se zrak može kontrolisati putem elektronike iz automobila. Tako se ove gume mogu prebaciti sa regularnog moda na sporstski model koji je ukošen prema unutra pritiskom na jedno dugme.

Povezani članak:

akumulator1


Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima i pomozite nam da održimo sajt aktivnim:
Učitava se...

Učlanite se besplatno na našu
e-mail listu

Prijavite se na email listu sajta Rudar.net za besplatni sedmični newsletter